sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Kissalle orsia, osa 1

Jo ennen kuin minulle tuli kissa, olin löytänyt netistä toinen toistaan inspiroivempia rakennelmia. Nykyään ollaan havahduttu siihen, että pieneenkin asuntoon saa kissalle tosi paljon lisää tilaa käyttöön, kun valjastaa korkeuden mukaan. Kissat nyt muutenkin tykkää kiipeillä ja katsella maailmaa ennemmin ylhäältä alaspäin, lisäksi koirataloudessa minusta on mukava ajatus, että kissa halutessaan pääsee johonkin koirien ulottumattomiin.

Alla muutama puhelimeen tallentamani kuva:






Siispä ei muuta kuin tuumasta toimeen. Valmiita elementtejä on myös saatavilla, mutta koska olen tällainen tee-se-itse-hörhö ja minusta on mukavaa käyttää jo olemassa olevia tarvikkeita, ei sellaiset koskaan olleet mielessä. Melko kalliitakin ne on.

Aloitin laittamalla kulun leivinuunin päältä kirjahyllyn päälle, ja olkkarin seinää pitkin pääsee katon rajaan ja sieltä kirjahyllyyn. Materiaalit löytyi kahteen pitempään ramppiin, kahteen hyllyyn ja lisäksi tilasin zooplussalta kokeeksi muutaman "tolpan". Nämä ei ole hinnalla pilattuja ja jos ne toimii, aion tilata vielä lisää. Leveydestä löysin jostakin, että 13cm riittää välikappaleeksi yhteen suuntaan, mutta jotta kissa mahtuu kääntymään tai ohittamaan toisen kissan, leveyttä saisi olla ainakin 17cm tai mieluummin 23cm. Usean kissan taloudessa tulee muutenkin ottaa huomioon se, että umpikujia ei pidä tehdä. Kissoillakin voi siis ilmeisesti esiintyä sellaista kiusaamista, että tahallaan tukitaan reitti ja motitetaan toinen johonkin. Koirathan osaa sellaista myös harrastaa. Minulla ei ole vasta kuin yksi kissa, mutta se on myyty kaveria tarvitsevana ja kaveri sille on jossain vaiheessa tulossa.

Projekti alkoi osien haalimisella. Puuosat löytyi talolta ja osa tuli mökiltä, matoksi ostin yhden kynnysmaton ja uhrasin ikivanhan käytävämaton. Kiinnikkeitä piti ostaa, samoin niittipyssy millä ampua matot kiinni levyihin. Sitten piti hakea maalia, koska inhoan puun värisiä kalusteita ja seinät on valkoiset, niin valkoiset hyllyt häviäisi sinne aika hyvin. Huomasin tosin vasta maalin ostettuani, että oikeastaan minun seinät on hieman harmahtavat, sellaiset kivat paskanvaaleat (not).

Koska en ole koskaan tehnyt mitään tällaista, tai nähnyt kenenkään kissojen kiipeilevän seinillä, en oikein osaa hahmottaa kuinka lähekkäin kaikki pitää sijoittaa ja miten kokonaisuus lähtee rakentumaan. Varaudun siis siihen, että hyllyjä tarvitsee myöhemmin siirtää. Se seinien maalaaminenkin jäi kytemään, mutta saahan ne kissan orret sitten otettua pois kun se on ajankohtaista. Edellisellä asukkaalla on ollut hirveästi nauloja seinillä ja seinät on täynnä reikiä, jotka voisi samalla sitten paikata piiloon. Huomaan jo, että omakotitalossa sitä puuhaa sitten riittää 😃

Tänä viikonloppuna siis maalattiin, ja viikon päästä tulee pora jolloin kaikki pitäisi saada seinille.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti