perjantai 9. helmikuuta 2024

Putket jäässä, häkävaroitin huutaa ja toppatakki päällä sisällä

Ensimmäinen viikko on nyt eletty.

Muuttoviikonloppuna oli mukava pikkupakkanen, mutta heti maanantaina pakkaset kiristyi ja parin päivän päästä olikin useampi yö -29C. Stressasi toimiiko auton lämmitykseen ostettu ajastin, ja heräsin useana aamuna reilusti ajoissa että ehdin tarkistaa tilanteen ja tarvittaessa toimia, että pääsen töihin. (Toimi se.) Sisällä oli koko illan leivinuunin lämmityksen jälkeen +17-18 astetta, ja vaikka se sinänsä on minulle ihan ok, ihmettelin, kun myyjä sanoi, että yhdellä kahdella puukorillisella pärjää ja lämpötila pysyy mukavana. Eihän kenenkään mielestä +17 voi olla "mukava". Aamulla lämpötila oli pudonnut asteen tai pari ja työpäivän aikana yleensä vielä niin, että se oli jotain +14. Ei muuta kuin toppatakki päällä tulet uuneihin ja ihmettelemään mitä teen väärin.

Jonakin iltana löin pellit kiinni, kun hellassa oli vielä muutama punainen kekäle, ja menin nukkumaan. Niin olen ennenkin saattanut mökillä toimia eikä koskaan ole ollut mitään. No sitten heräsin siihen, että häkävaroitin huutaa kuin viimeistä päivää. Tulipahan testattua sekin laite. Hella oli musta, avasin pellin, tuuletin vähän ja mietin että vituttaa vaivalla saadut lämmöt nyt ajaa ovesta ulos kolmenkympin pakkaseen. Heitin varoittimen ulos että se suostui hiljenemään ja sitten mietin että eihän täällä nyt jumaliste voi kovin paljoa mitään häkää olla. Ilman varoitinta en olisi miettinyt asiaa ollenkaan, mutta nyt arvelutti mennä uudelleen nukkumaan. No, jäin henkiin. Kuulemma ne on melko herkkiä ja jos hiilet on oikeasti mustat, riittää että avaa pellin vähäksi aikaa ja se siitä.

Perjantaina aamulla kuuden maissa herätessäni ajattelin, että enää yksi päivä töitä ja sitten ihana viikonloppu, aikaa laitella tavaroita paikoilleen ja jos vaikka ehtisi jotain muutakin kuin lämmittää mökkiä. Laskin koirat ulos, katsoin että -29 nytkin, puin vaatteet ja ajattelin laittaa kahvit tulemaan sillä aikaa kun käyn katsomassa että auto lämpenee.

Keittiön hanasta ei tule vettä. Ei tapahdu mitään.

Voi vitun vitun vitun vittu! Ja mä vielä kysyin myyjältä onko ollut putkien jäätymisen kanssa ongelmia ja se sanoi että ei koskaan. Se myös väitti että lämmöt pysyy hyvin yhdellä päivittäisellä lämmittämisellä ja mulla on saatana neljätoista astetta ja istun toppavaatteissa sisällä! Mitä helvettiä tämä tällainen on, miten paljon mulle oikein on valehdeltu? Voinko purkaa koko kaupan koska eihän tästä tule mitään? Siinä ei kuulkaa itkupotkuraivari ollut kaukana ja kiroilin niin että koirat luikki pitkin seiniä.

Vessasta kuitenkin tuli vettä ja pönttökin toimi normaalisti, joten ilmeisesti putket on jäässä pumpun ja keittiön vesipisteen välillä, pätkältä joka on pari metriä. Sain ne kahvit tulemaan ja sitten googlailin mitä tässä pitäisi tehdä. Soita putkimies sulatttamaan putket, oli yleisin ohje. No joo mutta mitä niinku teen sitä odotellessa justnytheti? En oikein löytänyt mistään mitään hyviä tai huonoja ideoita. Tiedän, että monesti ongelma räjähtää käsiin vasta siinä vaiheessa kun lauhtuu ja putket sulaa. Tiedän, ettei niitä saa liian äkisti yrittää sulattaa. Muuta en niistä ymmärrä. Lopulta järkeilin, että koska päivällä pitäisi olla enää -15C, sää lauhtuu siis 15 asteen verran ja jos ne vaikka siinä sulaisi ja aiheuttaisi vuodon, niin sittenhän pumppu pumppaa hulluna ja mun talo hukkuu veteen. Tempaisin sen suuremmin vatuloimatta pumpun sähköpistokkeen irti ja lähdin töihin. Naapurille kirjoitin viestiä "help!" kun istuin autossa odottamassa että se käy viisi minuuttia tyhjäkäynnillä ennen liikkeelle lähtöä. Koko ajomatkan mietin että kai otin kotivakuutukseen kaikkein laajimman turvan ja että kohta sitä ollaan remontoimassa taloa....

Hän lupasi tulla kun oon iltapäivällä kotona. Kuulemma oli hyvä idea laittaa pumppu pois päältä. Hän sanoi, että myyjällä oli eteisessä toinen patteri juuri tämän varalta, minulle vain oli vissiin unohdettu kertoa. Hän avasi eteisen seinältä koteloa, sulatti putket kuumailmapuhaltimella, totesi että ei vuotoja (pumppu kävisi koko ajan jos paine karkaisi vuodon takia), teki siihen pikaisen ratkaisun ettei ongelma toistuisi eli kohensi putkien vuorausta ja lisäsi sinne pari mun koirapyyhettä eristeeksi, ja jätti kotelon auki niin että eteisen patteri lämmittää putkia. Jos ei halua siihen patteria pysyväksi ratkaisuksi, jotain muuta voisi sitten keväällä miettiä.

Naapuri kokeili myös mun leivinuunin kylkiä ja sanoi että eihän tämä tonnien kivikasa ole vielä edes kunnolla lämmennyt. Myyjän tehdessä muuttoa talo oli pari viikkoa lämmittämättä, silloin toki oli lauhaa mutta tollanen valtava möhkäle ei nyt sitten hetkessä varaakaan sitä lämpöä. En siis tee mitään väärin ja yksi lämmitys päivässä alkaa riittää kunhan se joskus on kunnolla lämmin. Eli nyt vain kovaa ajoa. Ei mua tosiaan sinänsä se +18 haittaa lainkaan; jos lämmittää tupaa enemmän, lämpenee myös makkari, kun hormi on kaikissa huoneissa yhteinen. Makkarissa on ollut ihanaa nukkua juuri nyt, enkä haluaisi tänne lämpimämpää. Oli vain huojentavaa kuulla että en tee mitään väärin, eikä myyjäkään ole lupaillut liikoja minulle.

Valitsin sitten huonon viikon muuttaa, kun välittömästi tuli kovat pakkaset ja sain kaikki ongelmat kerralla. Tuntui siltä, että universumi pilkkaa minua ja yrittää sanoa, että sen kun palaat häntä koipien välissä kaupunkiin, mitä oikein kuvittelit.

Naapurin lähdettyä halasin taloani ja pyysin siltä anteeksi.

Ei kai se ole huonokaan että kaikki vastoinkäymiset tulee heti, onpahan sitten heti nähty ja opittu että niistä selvitään. En oo menossa minnekään.

Mutta Naapuri! 💝 Kaikilla pitäisi olla yksi hänenlaisensa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti