sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Kanalan rakentaminen, osa 3: rakenteet, maalaaminen ja verkotus

Edellisessä osassa pohjakehikko tuli valmiiksi, ja sitten laitettiin kehikko ylös ja tukilaudat pystyyn, ja lopuksi vielä kattoon. Tässä olisi ehkä auttanut jos olisi ollut suunnitelma paperilla ja materiaalit selvillä, koska nyt kävi vähän kaikkea "oho nämä pituudet ei täsmääkään" jne. Ruuveja irroiteltiin ja laitettiin uudelleen. Kehikon kiinnittäminen olemassa olevaan kanakoppiin ei ollut käynyt tähän mennessä kellään mielessä ja sitäkin sitten ihmeteltiin ja mallattiin paria vaihtoehtoa. Tämä on vanha talo ja itse tekemisen jälki näkyy kaikkialla, niin ajattelin, että ei tämäkään ole niin tarkkaa. Ei kukaan enää niitä kanalan lautoja katsele ja arvostele kun kanat on paikalla!

Yksi maalasi samalla kun muut viimeisteli rakennetta. Jäämistöstä löytyi ulkomaalia, ja jotenkin kuvittelin sen olevan punaista, sangossa oli punainen kuva. No ylläri kun sanko avattiin, se olikin harmaanvihreää 😂 Koska tämä on kierrätysmateriaalikanala, päätin, että saa kelvata. Ikinä en olisi tuollaista väriä itse valinnut, tykkään kyllä vihreästä, mutta en tuollaisesta sävystä.





Humala lähestyy

Humalan ohitus 😍

Tiilinpala väliin ettei humala tartu kiinni märkään maaliin








Vanhaa tarhaa purkaessani yritin irroittaa verkot niin, että ne jäisi mahdollisimman isoiksi, ehjiksi paloiksi, jotta niitä voisi käyttää uudelleen. Olin lisäksi ostanut uutta verkkoa, pitkän miettimisen jälkeen (mistä minä tiedän onko kivempaa laittaa 60cm, 100cm vai 200cm leveää verkkoa...?) päädyin 1m x 10m rulliin ja otin niitä aluksi kaksi. Rullat tuli Motonetistä ja maksoi 19,90e/kpl. Kotona selvisi, että ostamassani  verkossa on paljon pienempi silmäkoko kuin aiemmassa. En tiedä onko se hyvä vai huono asia. Ilmeisesti ainakin vanhat verkot oli riittäneet eikä kanalasta ollut koskaan syöty kanoja tms.

Kokeiltiin aloittaa verkkojen laittaminen katosta, ja siihen saatiin vanhasta verkosta kahdella palalla mallattua reilusti katon kattava alue. Verkko kiinnitettiin puuosiin noin puolen metrin, metrin välein sitä varten ostetuilla osilla, joiden nimeä en tiedä, ja välit vedeltiin niittipyssyllä. Tässä vaiheessa myös päätettiin, että tehdään ulkotarhaan erillinen ihmisen mentävä ovi. "Koppiin" on jo, ja harkittiin myös että jos kulku olisi kopin kautta tarhaan. En oikein tiedä edes kuinka usein siellä tarvitsee käydä itse, siis silleen peremmällä kuin ovelta laittamassa ruokaa tms. Siivoamassa, hakemassa sairaita eläimiä erilleen?


Kattoverkon hahmottelua vanhoista paloista


kiinnitys

välit niittipyssyllä. Kuvassa verkon varjot hämää.


ovihahmotelma


Google kertoi, että verkko kannattaa kaivaa ainakin 20cm maan sisään, jotta se estää petoja kaivautumasta tarhaan. Päätettiin laittaa verkko vaakasuoraan, ja tarhan ollessa noin 180cm korkea, kahdesta metrin levyisestä rullasta jää noin 20cm "lipare" kaivettavaksi. Aloitin siltä ainoalta sivulta, missä oli vain hiekkaa, sitä oli helppo kaivaa. Loput kolme sivua on nurmea ja humala onkin sitten kysymysmerkki, miten läheltä sitä uskaltaa kaivaa ettei se pahastu, ja miten ylipäätään sen verkon voi siihen vetää.




yksi seinä valmis!

voikohan työnjohdon erottaa jos se nukkuu työvuorossa?!

Tässä vaiheessa oli mennyt taas yksi päivä ja muutama tunti, eli kanalaan käytetty nyt yhteensä 3h purkuun, päivä perustuksiin, päivä ja pari tuntia maalaamiseen ja verkotukseen ja vielä on verkotus kovasti kesken. Jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti